Zanggroep

Zanggroep Karmanath

     cantare cum delectatione

Sopranen

Stemgroepen


Karmanath is een gemengd koor verdeeld in vier (hoofd)stemgroepen:

- Sopranen, de hoge vrouwenstemmen;

- Alten, de lage vrouwenstemmen;

- Tenoren, de hoge mannenstemmen;

- Bassen, de lage mannenstemmen.


Wanneer je net lid wordt van onze zanggroep zal Anja vragen om een stemtest te doen. Je mag dan met Anja een paar stukken van liedjes zingen om te bepalen in welke stemgroep je thuis hoort.


Het is heel goed mogelijk dat jouw bereik van noten niet echt in de hoge of lage partij thuishoort.

De sopranen worden wel eens gesplitst waarbij de mezzo-sopranen een lager bereik hebben dan de sopranen. Bij de mannen hebben baritons een hoger bereik dan de bassen, maar lager dan de tenoren.


Het is goed om te weten wat je stembereik is omdat we ook nog wel eens een stemgroep splitsen. De alten worden dan gesplitst in lage en hoge alten. Sommige nummers verlangen wel zes stemgroepen.


Je plaats in een stemgroep wordt altijd in overleg met Anja bepaald maar het is goed mogelijk dat je een bepaald lied in een andere stemgroep zingt.


Bij Karmanath hebben we bijvoorbeeld een aantal vrouwen die als Tenor meezingen omdat dat stembereik ze nu eenmaal prettiger ligt.


Mannen!

Verdeling

De verdeling in de stempartijen kan nog wel eens wijzigen maar over het algemeen bestaat onze zanggroep uit:

9 (mezzo)sopranen

7 tenoren

4 bassen

9 alten

Zoals bij veel zangverenigingen zijn de mannen in de minderheid.

Zou het daarom zijn dat mannen vaker last hebben van stress?

Dirigent


De muzikale leiding is in handen van (ons eigen) Anja van Lierop.


Anja heeft haar strepen al lang en breed verdiend. Ze is een muzikale duizendpoot die van haar hobby haar werk heeft kunnen maken. Ze zingt, coached, doceert, arrangeert, musiceert en is daarnaast ook nog erg aardig. Al deze kwaliteiten zet ze wekelijks in voor onze Zanggroep.


Daarnaast heeft ze nog enkele zanggroepen onder haar leiding, geeft ze zangles en zingt ze zelf ook bij allerlei gelegenheden.


Meer informatie over Anja vind je op haar eigen website.

Combo


Peter Duis

De muziek bij onze zang wordt verzorgd door een combo van vier personen:

Mark Hakkens, toetsenist;

Ton Geurtzen, gitaar;

Peter Duis, basgitaar;

Ruud Moeskops, drums.


Ieder optreden staat het combo weer voor ons klaar. En ze spelen nog geweldig ook! Houdt het daar op. Nee hoor, ze besteden ook nog tijd aan de speciale comborepetities en repeteren samen met de zanggroep voor een optreden.


Mark staat zelfs iedere week klaar om eindeloos stukjes te herhalen op de piano totdat de zanggroep het stukje onder de knie heeft. Vaak ook nog ondersteund door Ton.


Heerlijk om met deze muzikanten samen aan onze liederen te werken.

Alle rechten met betrekking tot het materiaal op deze website zijn voorbehouden aan Karmanath tenzij uitdrukkelijk anders vermeld.